Управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти в сговор с ДПС преобърнаха системата

...
Управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти в сговор с ДПС преобърнаха системата
Коментари Харесай

И бизнесът, и държавата ще плащат на големите партии

Управляващите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти ” в сговор с ДПС преобърнаха системата на партийното финансиране в България. По тяхно искане Народното събрание даде независимост на политическите сили да одобряват дарения от юридически лица. Таван за размера на сумите няма. Политически спонсори не могат да бъдат единствено комерсиалните сдружения, които имат просрочени обществени отговорности или са регистрирани в офшорни зони. Парламентарните партии и обединения ще могат да употребяват безплатно пространства държавна и общинска благосъстоятелност за своите потребности. Освен това онези обединения, които са взели над 1% от действителните гласове, ще продължат да получават държавна дотация, въпреки и мощно понижена - от 11 на 1 лев на глас.

До тази обстановка се стигна след траяли над 6 часа диспути в Народното събрание върху ремонти в Закона за държавния бюджет, импортирани от Министерския съвет и утвърдени през вчерашния ден окончателно на второ четене. Инициативата пристигна персонално от премиера Бойко Борисов преди месец след разкритията на „ Шоуто на Слави ”, че финансовото министерство е раздало милиони левове дотации допълнително на правоимащите партии и обединения. В опит да потуши абсурда Борисов се разгласи за фрапантно орязване на държавното финансиране. Впоследствие парламентарните групи на ГЕРБ и Движение за права и свободи се договориха, че за отплата ще отпадне цялостната възбрана върху корпоративното спонсорство. Макар че първоначално недоволстваха от колаборацията с придвижването, в последна сметка патриотите през вчерашния ден се причислиха към сделката.

Решението да се прегледат законовите промени в пленарната зала пристигна ненадейно, защото ръководещите бяха сложили период до края на юли, с цел да се реши върху какви нови правила ще полегне партийното финансиране. Вчера обаче внезапно вкараха поправките като първа точка в дневния ред на Народното събрание без никакви причини за какво се бърза толкоз и не се организира по-широко публично разискване. Впечатлението, че ГЕРБ се пробва да претупа тематиката, се ускори от отсъствието на Владислав Горанов, поради който стартира абсурдът. Всъщност въпреки настояванията на БСП представител на финансовото министерство изобщо не се появи, въпреки че ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева обещаваше, че това „ всеки миг ” ще се случи.

Още при започване на дебата ГЕРБ даде да се разбере, че няма да отстъпи от предлагането на държавното управление дотацията да падне на 1 лев на глас. Българска социалистическа партия пък искаше дотациите да бъдат понижени, само че по този начин и не направи конкретно предложение. „ Искате да вкарате тези неща в едни диспути, комисии, кръгли маси и да ги заметем под килима и никой нищо да не направи по тази тематика. А тематиката е елементарна. Българските жители имат друго виждане за финансирането на партиите. И една-единствена партия с нейния ръководител господин Борисов откри решение по какъв начин това да стане същинска тематика и по какъв начин да се реши ”, обърна се към социалистите депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Видима поддръжка хората на Бойко Борисов получиха само от „ Атака ”. От Вътрешна македонска революционна организация настояха за правоимащите партии и обединения да се заделят по 1.5 млн. лева годишно от хазната. Депутатите от Движение за права и свободи се престориха на афектирани, засипаха с укори ГЕРБ, че изоставила сделката, която беше постигнала с придвижването, и се оповестиха за цялостно отпадане на дотацията. В последна сметка 119 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Атака " и " Воля " гласоподаваха за орязването на дотацията с смяна в Закона за държавния бюджет, 71 от Българска социалистическа партия бяха " срещу "  и 16 " въздържал се " от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

Истинското състояние обаче лъсна, когато се стигна до предлагането да се разрешат даренията от юридически лица, замислено от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това стана с преходни и заключителни разпореждания на бюджетния закон, с които бе изменен Законът за политическите партии. За малко текстът щеше да бъде гласуван по този начин, както беше импортиран - без безусловно никакви ограничавания от кое място могат да идват парите. Не се получи поради честите подмятания на социалистите за подмолните връзки сред хората на Бойко Борисов, Ахмед Доган и патриотите. „ Ако пристигна Делян Пеевски в залата, в каква функционалност ще пристигна? Като вносител, като спонсор или като консуматор на средствата? Защото той се явява и трите ”, подсети соцдепутатът Антон Кутев за политика предприемач от Движение за права и свободи. Това разгневи съпредседателя на „ Обединени патриоти ” Валери Симеонов, който упрекна левицата, че манипулативно го обвързва с Пеевски. „ В България огромните стопански субекти са изнудвани и следени от огромните партии, най-много ръководещите. Но това е друга тематика. Този човек, който го вадите като контрааргумент, той е политическа фигура ”, разгласи Симеонов. И предложи да се забранят даренията от компании, изпълняващи публични поръчки, регистрирани в офшорни зони или с обществени отговорности.

Внезапната му концепция обърка депутатите на ГЕРБ, които желаеха отмора, с цел да бъдат „ прецизирани ” текстовете. След близо час ръководещите излязоха с по-стеснена редакция: възбраната да важи единствено за офшорки и компании с просрочени задължения към страната и общините. От Българска социалистическа партия показаха, че по този начин отвън кръга на възбраната остават юридически лица с публични поръчки, с концесионни контракти, както и такива, които извършват действия под лицензионен режим. „ В България може да се записва сдружение с 2 лева капитал, само че неговият притежател да е в офшорна зона. Не се разясняват физически лица - роднини, близки на политици, записали сдружения. На процедура съвсем никаква преграда не се поставя и това ще отвори пътя за порочно финансиране на партиите ”, посочи соцдепутатът Пенчо Милков. А съпартиецът му Драгомир Стойнев непосредствено дефинира новата система като „ налог корупция ”. От ръководещите отговор нямаше.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР